Az olcsó hawker centeri
és food courti ételek ellenére néha sütünk és főzünk. Nem
visszük túlzásba. Amikor mégis konyházunk, akkor olyanokat
próbálunk csinálni, ami 2-3 napra elég, vagy maximum 10 perc
alatt kész van. Ha két - három napra főzünk, akkor nekem van
két-három napra ebéd. Írtam már korábban a "leveses
néniről", az ő leveseit néha megcsináljuk itthon
mindenféle leveles salátából, halgolyócskából, rák rudakból,
szójából, gombából, tésztából - sok minden egyéb tehető
bele, csak a képzelet szab neki határt! Nagyon egyszerű
megcsinálni: csirkehúslét felforralok; a leveleket nagy darabokra
felvagdosom, a rákrudacskákat, a szóját, a gombát nagy kockákra
vágom, és öt percig főzöm a húslében. Két perc után
beleteszem a tésztát, és együtt főzöm. Ízesíthető
szójaszósszal, chillivel. Lehet enni lével levesként, vagy lé
nélkül tésztaételként. Ez az öt perces étel.
TV Paprikánál találtam
a Thai
kukoricás süteményre. Nagyon egyszerű megcsinálni, finom,
ízletes és jó köret hús vagy hal mellé, de főételként is
megállja a helyét.
Hozzávalók 4 főre:
275 g konzerv csemege
kukorica
2 gerezd fokhagyma
2 db mogyoróhagyma
2 szár korander
1 ek cukor
1 ek halszósz
1 ek tengeri só
1/2 ek őrölt fekete
bors
100 g finomliszt
2 db tojás
2 ek olaj
100 ml édes chilli szósz
Elkészítés:
Botmixerrel pépesítem a
kukorica felét a fokhagymával, mogyoróhagymával és a
korianderrel. Hozzáadom a cukrot, a halszósztt, a sót és a
borsot, és jól összeturmixolom. Hozzákeverem a lisztet és a
tojást, jól összekeverem a maradék kukoricával és fél órát
hagyom állni. Serpenyőben felforrósítom az olajat, és evőkanál
méretű gombóckákat szaggatok bele, s mindkét oldalukat
aranybarnára sütöm. Apróra vágott hagymával és édes
chilliszósszal meg szójaszósszal mártogatva ettük.
Nagyon szeretek muffint sütni, és mióta sportolunk meg próbálkozunk az egészséges étkezéssel, így ritkán sütök. Sőt, gyakorlatilag még csak egyszer csináltam pizzát. Zoli kollégái mindenféle helyi finomsággal elhalmozzák Zolit (és elhalmoznak engem is, mindig kapunk valami helyi finomságot, sütit, kekszet, nasit). Tegnap arra gondoltam, csinálok valami fincsi muffint, amit ma bevihet Zoli az irodába a kollégáknak. Így találtam rá a csokis - narancsos muffinra. Ezer hála a nosaltynak érte.
Hozzávalók 12 darabhoz
3 tojás
225 g puha vaj vagy margarin
200 g kristálycukor
125 ml + egy kevés tej
300 g liszt
1 cs sütőpor
50 g kakaópor
50 g étcsokoládé
½ narancs leve
½ - 1 narancs reszelt héja
Elkészítés
160 fokra előmelegítem a sütőt és
előkészítem a muffin formát. Mivel nekünk szilikon formánk van,
ezért csak előveszem, nem kell sem vajazni, sem papírkosárkákat
beletenni.
A lisztet egy nagy tálba szitálom és
összekeverem a sütőporral.
Egy másik tálban habverővel habosra
kikeverem a vajat vagy a margarint, hozzákeverem a kristálycukrot
és így is keverem néhány percig, majd a tojásokat is hozzáadom,
és megint keverem néhány percig, hogy egynemű legyen.
Hozzákeverem a tejet és még néhány percig keverem, majd
apránként hozzáadom a lisztet és krémesre keverem. 2 nagyjából egyenlő részre osztom a
tésztát – egyik feléhez hozzáadom a reszelt narancshéjat és a
narancslevet, és jól kivekerem, másik feléhez a kakaóport adom
hozzá és jól elkeverem; miután egynemű, a kis kockákra vágott
étcsokit kanállal bele keverem. Minden formába mindkét tésztából
teszek és kis kanállal elkeverem, hogy márványos hatása legyen. 160 fokon kb. 20 percig sütöm. Nagyon dekoratív kis muffinka lesz
belőle! Jó étvágyat hozzájuk!
Több éve kísérletezem az avokádóval és kóstolgatjuk egymást. Néha nagyon rácuppantam, máskor nagyon nem. Igazából az van mögötte, hogy mindenhonnan látom - hallom, hogy milyen finom, mennyi mindenfélét lehet belőle csinálni, hogy sok-sok C vitamin van benne. Ahányszor csak ettem, mindig egy ízetlen, semmilyen akármivel találkoztam - és nem akartam hinni annak, hogy egy ízetlen zöld akármi ilyen sikeres legyen. Otthon egy módon tudtam megenni, mégpedig úgy, hogy meghámoztam, felkockáztam, rukkolával összekevertem és borssal meg citromléval ízesítve salátaként. Na de itt!!! Kérem szépen, itt íze és zamata van az avokádónak! Rájöttem, igazuk van azoknak, akik imádják! Csináltam belőle szendvics krémet (turmixolva borssal és csepp citromlével pirítósra, tetejére sajtot), és további dolgokat is szándékozom. Íme az első étek, a korianderes avokádó leves. Köszönet érte Szkatinak a mindmegette.hu - n.
Hozzávalók 4 főre:
2 db érett
avocadó
1 db lime (vagy
fél citrom)
8 dl zöldséglé
1 db sárgahúsú
paprika (nálunk kaliforniai van csak a boltban, úgyhogy fél ment
bele)
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej fehér
hagyma (nálunk 2 mogyoró hagyma)
15 szem
koriandermag vagy friss koriander levél
2 dl natúr
szójajoghurt (itt nincs szójajoghurt, úgyhogy sima joghurt ment
bele)
só
Elkészítés:
Leturmixolom az
avokádót a joghurttal, a hagymával, a fokhagymával, az összetört
korianderrel és a sóval. Felöntöm a zöldséglével, majd
ízesítem lime-mal vagy citrommal. Hidegen tálalom. Tálaláskor
esetleg zöld korianderrel és tortilla chips-szel lehet díszíteni. Ez volt az eredeti recept.
Én úgy csináltam, hogy a megpucolt, felkockázott avokádót a lime-mal, a fél paprikával, a fokhagymával, a hagymával, a koriander levéllel, a joghurttal és a sóval összeturmixoltam, és bele a meleg zöldséglébe, ami nálunk csirke húslé volt. Ami módosítást tennék, hogy a következő próbálkozáskor nem egészben teszem hozzá a lime-ot, hanem megkérem Zolit, hogy lime levet facsarjon bele, mert sajnos így keserű lett... De az alapíz megvolt, és kecsegtetőt első próbálkozás lett belőle.
Az avokádóról azt írja az internet, hogy benne található zsírsavak segítséget nyújtanak az
ideális testsúly, illetve a fogyás elérésben. Ezek csökkentik az étvágyat és megszüntetik a
nassolás és folyamatos evés utáni vágyat. Az agynak azt a részét
stimulálják, mely a telítettség érzésért felelős, azt az
üzenetet küldve, hogy „elég volt, teli vagyok, jól laktam”.
Ez a felfedezés, mely szerint bizonyos zsírsavak
befolyásolják ételfogyasztásunkat, és meghosszabbítják az
étkezések közötti időt, a táplálék-kiegészítők új
irányvonalának nyitott utat. Ezek a zsírsavak nemcsak
segítenek alakunk megtartásában, rendkívül egészségesek is,
csökkentik a szív és érrendszeri betegségek előfordulását, és
a rák kialakulását. Úgyhogy avokádóra fel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése