2011. december 24., szombat

Karácsonyi menü

Andival már napokkal ezelőtt összedugtuk a fejünket, hogy mi legyen a karácsonyi menü, és persze nem csak a 24.-i, de a következő napoké is. (Lesz recept és hogyan készült szekció is:)) A temérdek mennyiségű weboldal és receptgyűjtemény átfutása, a leginkább tetszetős receptek csoportba rendezése, és persze a nap mint nap TV-ben szereplő Gordon és Jamie barátaink (lesz 4 órás ünnepi Gordon Ramsey műsor - ahhh mennyország nekünk :) ) megadták a kellő alaphangulatot.
A menüben így a következők szerepelnek:
Szentestére - mandarinnal pácolt tonhal steak rizzsel és gránátalmás rukkola salátával, valamint New York sajttorta fekete áfonyával tőzegáfonya ágyon, kíséretnek pedig egy remek Zinfandel rozé.
Nasinak Andi mesés sajtos rudacskái.
Karácsonyra - a hagyományos ízek jegyében, fokhagymás tejben pácolt rántott csirkecomb és mell sült krumplival és -Andi saját házi készítésű- majonézes krumplisalátája, desszertnek pedig Jamie Oliver szuper forrócsoki mártogatósa házi waffellel.
Karácsony másnapjára - fetás spenótos csirke mellé kókuszos paszternákkal és a korona bountys brownie.


Mandarinnal pácolt tonhal steak rizzsel és gránátalmás rukkola salátával
Hozzávalók:
150 ml csirke alaplé
2 ek világos szójaszósz
2 ek olíva olaj
75 ml mandarin lé
1 citrom reszelt héja
1 db apróra vágott zöld chilli paprika
4 szelet tonhal steak


Elkészítés:
A hozzávalókat összekeverve páclevet készítek, amiben minimum másfél órán át pácolom a tonhal szeleteket. Pácolás után serpenyőben nagy lángon mindkét oldalán 3-3 percig sütöm a tonhal szeleteket.

A rizshez:

Hozzávalók
1/2 fej apróra vágott vöröshagyma
kevés olíva olaj
20 dkg rizs


Az olajon megfuttatom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a rizst, kicsit pirítom rajta, majd felöntöm kétszeres mennyiségű hideg vízzel. Közepes lángon fedő alatt forrástól számított 10 perccel elzárom és a meleg tűzhelyen (villany tűzhely esetében) még hagyom kb. negyed órát párolódni.


Gránátalmás rukkola saláta
Hozzávalók:
2 marék rukkola saláta






New York sajttorta fekete áfonyával tőzegáfonya ágyon
Hozzávalók:
20 dkg teljes kiőrlésű keksz
10 dkg vaj
60 dkg Philadelphia natúr krémsajt
15 dkg cukor
1,5 evőkanál finomliszt
1 vaníliarúd (vaníliás cukor, vagy esszencia)
2 citrom reszelt héja
3 tojás
A tetejére:
30 dkg friss vagy fagyasztott erdei gyümölcs
1 zacskó (vagy 2-3 lap) tortazselé


Elkészítés:
Előmelegítjük a sütőt 165 fokra (gázsütőn 3-mas fokozat) - ez fontos része a sütésnek. Ha szeretnénk a meglepetéseket elkerülni, ne tegyük melegebbre! Amíg melegszik a sütő, olvasszuk meg a vajat, és ha kéz meleg, adjuk hozzá a ledarált kekszhez. Dolgozzuk össze, majd nyomkodjuk bele egy 24 centis torta formába és 10 perc alatt aranybarnára sütjük.



A tejszínes sajtkrémet robotgéppel simára dolgozzuk a cukorral, a liszttel és a tejföllel, majd hozzáadjuk a vaníliát. Ráreszeljük a citromok illatos héját (Mennyei illatokat varázsol a konyhába!), és egyenként hozzáadjuk a tojásokat és további 2-3 percig dolgozzuk a géppel, hogy megfelelően krémes legyen.



Ha mindennel megvagyunk, ráöntjük a kihűlt morzsakéregre, és 40 perc alatt megsütjük. Akkor vegyük ki, amikor még remegős, kocsonyás az állaga.Ha már lehűlt, akkor nedves késsel körbelazítjuk és kivesszük a formából, a tetejét pedig kirakjuk a jó alaposan lecsöpögtetett gyümölcsökkel. ezt követően elkészítjük a zselét, de ne öntsük nyakon a tortát vele, csak kenőecsettel lazán fessük meg őket, ettől igazán szép, csillogóak lesznek. Éjszakára hűtőbe tesszük.




Turmixoljuk össze a tőzegáfonyát, adjunk hozzá annyi porcukrot hogy kellemes de még fanyar íze legyen.Tálaláshoz merjünk belőle a tányér közepére, kicsit egyengessük el, majd helyezzünk rá egy jóképű szeletet. Nincs más hátra csak hogy élvezzük ezt a remek süteményt :)



1 megjegyzés:

Hugi írta...

Ez igen Zolikám. Nem semmi volt a menüsor.
A recepteket jegyzeteltem :)))