2011. december 23., péntek

Másságok

Mint ahogy már említettem, 8 éve volt szerencsém 12 hónapot Angliában élni. Akkor egy relatíve védett környezetben éltem, nem volt gondom villanyszámlára, vízszámlára, gázszámlára, csak arra, hogy tiszta legyen a ruhám, ápolt legyek, és rend legyen a környezetemben. Most nincs ez a védett környezet, most kőkeményen figyelni kell a dolgokra, amiket otthon már megszoktam (víz, villany, gáz).
Kis lakásunk közüzemi szolgáltatása érdekes. Gáz egyáltalán nincs a lakásban - minden villannyal műxik. A brit konnektorok a magyartól eltérően 3 ágúak (Ninian kedves barátom szerint megoldható, hogy az európai dugókat lehessen használni brit aljzatba, de mi inkább az átalakító mellett döntöttünk). És mindegyikhez van külön kapcsoló, ami kikapcsolja az áramkörből. Nesze neked vakdugó :D
És ha már a számlával kezdtem, vissza is térek rá. Bevett gyakorlat, hogy albérletbe adáskor a lakás tulaja felszereltet az elektromos művek által egy kütyüt a villanyóra helyére. A kütyühöz pendriveszerű kütyü tartozik, amit a feltöltős mobiltelefon elvén fel kell időnként különböző összegekkel tölteni, majd bedugni a "villanyóra" kütyübe, és máris átmegy a feltöltött összeg, és van áram a lakásban. Még jó, hogy állandóan mutatja, mennyi a még felhasználható egyenleg, így mindig tudjuk, mennyi ideig van áramunk. Persze így drágább, mint órával, viszont a tulaj biztos lehet abban, hogy az albérlő mindent kifizet.

Boltokban, postahivatalokban tölthető fel a pendrive-kütyü annyival, amennyit rászán az ember.

Nincsenek megjegyzések: