2011. december 31., szombat

Serpenyős waffel ínyenc forrócsokival.

Egy vallomással kell kezdenem, régóta vadászom a tökéletes forrócsoki receptet, kipróbáltam mindent, a közértekben kapható port, sok-sok receptet, csináltam magam, kevertem kavartam, de sosem lett olyan amit elképzeltem és amit egyszer kóstoltunk a (Noir ChocoBar)-ban.
Számomra a forrócsoki sűrű, krémes és semmiféleképpen nem kakaó állagú.




Jó hír, hogy ez a recept bizony közel van a tökéleteshez és ezzel a házi serpenyős waffellel egészen mennyei tud lenni. Ha valaki elbizonytalanodna a waffel az amerikai palacsinta, ez pedig egy Jamie Oliver által fejelsztett saját, serpenyős változat.
Nos lássuk akkor a receptet :)

Hozzávalók: a waffelhez
2 tojás
3 dl félzsíros tej
Negyed teáskanál só
22.5 dkg sütőporos liszt
2.5 evőkanál sütőpor
10 dkg sózatlan vaj (plusz egy pici a tepsihez)

Hozzávalók: a forrócsokihoz
2 evőkanál Horlicks (instant maláta italpor)
2 evőkanál kukoricaliszt
3 evőkanál porcukor
4 evőkanál keserű kakaópor
10 dkg jó minőségű fekete csoki
Csipet őrölt fahéj
Csipet só
1.2 L tej

Elkészítés:
A sütőporos liszthez segítségként (otthon nem lehet kapni) fél kilóhoz szoktak 1 csomag sütőport adni.
Üssük a két tojást egy keverőtálba és keverjük össze a tejjel, majd adjuk hozzá a sütőporos lisztet, sütőport és a csipet sót. Miközben simára keverjük az egyveleget olvasszuk meg a vajat és kéz melegen csorgassuk a tésztához. Keverjük át párszor, majd ettől a pillanattól fontos, hogy többet ne kevergessük és tegyük félre 30 percre pihenni.





Izzítsuk be a sütőt jó melegre és tegyük be a tepsit, vagy sütőlapot, de a legjobb a grill tepsi, ami sajna nem volt nekünk, és hagyjuk jól felforrósodni.
Vegyük ki a tepsit, dobjunk rá egy kis kocka vajat, majd öntsük ki a tészta masszánkat a tepsire, egyengessük el hogy kb. ujjnyi vastag legyen, majd mehet vissza a sütőbe, amit visszatekerünk 180 fokra, 10 percre. Amikor szép aranysárga és már nem ragad, nem folyik vegyük ki és egy határozott mozdulattal fordítsuk meg az egészet és dugjuk vissza újabb 10 percre, hogy ez a fele is szépen megsüljön.

Amíg a tészta sül, készítsük el a forrócsokit.
Fogjunk egy nagy üveget és tegyük bele az összes hozzávalót, majd rázzuk össze.
Melegítsük fel a tejet, de ne forraljuk, adjunk hozzá (4-6 főre) 8 púpozott evőkanállal a szuper csoki mixünkből és folytonos kevergetés mellett, szép lassan főzzük amíg be nem sűrűsödik.
Tálaláshoz szeleteljük fel a waffelt, merjünk pohárba ebből a sűrű, krémes, hívogató (én többször hallottam hogy a nevemen szólított :)) forrócsokiból és mártogatva faljuk fel.

A forrócsoki ebben a formában elkészítve nagyon kellemesen kakaós ízű, nem édes, tehát ha valaki az édesebb ízeket keresi, módosítsa a receptet több cukorral, vagy ha szeretnénk hedonista ösztöneinket tovább borzolni, akkor a waffelt kenjük meg lekvárral, vagy locsoljuk meg sziruppal és így mártogassuk.


Nincsenek megjegyzések: