2012. január 31., kedd

Fűszerolaj

Ez egy régi álmom volt. Amikor elkezdtünk kertészkedni otthon, már akkor erősödött bennem, hogy szeretném kipróbálni, hisz mi sem jobb és szebb annál, mint a saját kertből szedett friss fűszernövény és persze az ebből készített házi fűszerolaj. Ugyan a kert most nincs, de a lelkesedés megmaradt. Jó kicsit kilépni a megszokott és néha már unalmas ízek világából és ezek a gyönyörűségek erre tökéletesek. Elég pár csepp a tányérunkba és teljesen új élményekben lesz részünk.
Mindezeken felül, egészséges és látványnak sem utolsó a konyhában.
A mi variációink fokhagymás chilis, bazsalikomos és korianderes citromos lettek.
Mindhárom esetében alaposan megmosott és megszárított friss fűszernövényeket használtunk, valamint jó minőségű extra szűz olivaolajat. 


Légmentesen zárható kis üvegekbe mentek a hozzávalók és felöntöttük kb. 2 deci olajjal mindegyiket.
Ezt követte a bő két hetes érlelés és persze a két érdeklődő szempár mindennapos figyelme:)
Két és fél hét után leszűrtük, - ehhez gézlapot és tölcsért használtunk - és a tiszta, aromás olajat átöntöttük a kis üvegecskékbe.    
Bátran mondhatom, szuperek lettek! 

Nincsenek megjegyzések: