2012. február 9., csütörtök

Érdekességek

Régóta szeretnék írni az érdekességekről, azokról, amikkel itt találkozunk, és otthon nem (vagy minimális esetben) találkozunk.

Villanyszámla:
Ezt mi nem fizetünk, mert ez feltöltőkártyás elven működik, és bizonyos kompetens boltban, bizonyos postákon megmondjuk, mennyit szeretnénk rátölteni, rárakják a kütyüre a cuccost, majd a villanyórán levő olvasóba bedugjuk a kütyüt, és máris van áram a lakásban. Ez azért kiemelt fontosságú, mert a fűtés is erről megy.

Élelmiszer
A boltokban, ha élelmiszerekre fókuszálok, akkor azt látom, hogy az ételek bő 80%-a mirelit / félkész / konzerv / szárított / előre csomagolt / instant. Nyers cuccokat találni sasszemeket igényel, ráadásul mindent összevetve drágább is. Nem értem miért, amikor nem kell feldolgozni / hűteni / porítani / konzervbe tenni... Itt jobban megy a kettőt fizet - hármat kap akció, és valószínűleg a nagy felvevő piac miatt nagyobb a hamar szavatosságát vesztő ételek választása (ez az EDDMEGGYORSAN márka).
A sok bevándorló miatt rengeteg nemzet / terület ételei megtalálhatók: indiai, kínai, mediterrán, arab, afrikai, közép-európai ételek / nyersanyagok. Így nem hiányzik a kefír, a túró, a kolbász (közelebb van a megszokott magyarhoz a lengyel kolbász, mint az angol kolbász), a túrórudi és a tejföl. Érdemes jól körbenézni, mert a lengyel és az orosz kisboltban a fél literes tejföl olcsóbb, mint az angol multiban a 3 decis.
Ami a ruhákat illeti, arányaiban az otthoni viszonyokhoz olcsóbbak, és rengeteg van mindenből. Már most megjelentek a nyári ruhák és a nyári cipők (a múlt hétvégén még havazott!). Bááááááár ha belegondolok.... A városban sétálván állandóan látunk emberkéket, gyerekeket télen pulóverben, amikor mi nagy kabát - vastag zokni - vastag kabát összetételt nyomjuk... És akkor hol van még a rövid szoknya balerina cipővel harisnya nélkül? Még belegondolni is szörnyű... Hogy nem fagynak meg!? Komolyan mondom, még a gyerekeket sem öltöztetik úgy fel, mint nálunk otthon. Nem értem ezt... Ha a szemetet vinném ki ilyen ruhában, biztosan megfáznék, torkom begyulladna, felfáznék és még sorolhatnám mit szednék össze, úgyhogy meg sem próbálom. Ruha ügyben egyébként a Primark és a TKMAXX a jók szerintem (bár az itteni C&A, H&M is mások, mint az otthoniak).
Multimédia ügyben nekem a legnyerőbb az HMV, általában DVD vadászatra járok oda. Néha - néha magyar nyelvű DVD-jük is van, de azt nagyon kell keresni. Erre jó hely az HMV, bár sok helyen lehet DVD-t kapni, nekem mégis ez jött be. Igazán jó filmeket kapok meg 3-5 Ł-ért.

A CASHBACK rendszer nagyon érdekes még. Bizonyos fajta bankkártyákhoz / számlákhoz jár egy olyan szolgáltatás, hogy amikor kártyával fizetsz X fontot, akkor megkérdezi a pénztáros, kérsz-e CASHBACK-et, és mennyi fontot. Ha kérsz, annyi fonttal többet vesz le a kártyáról a rendszer, és a különbözetet (a kért összeget) kp-ban odaadják. Ez azért jó, mert megspórolod a kp-felvét költségét.

Azt hiszem, hirtelen ennyi :D

Ui: Köszönjük a sok - sok drukkolást a diétánkkal kapcsoaltban. Még győzzük, bírjuk, bár a gyümölcs nap mindkettőnket kikészít. Örömmel tudatosítottam magamban, hogy a paradicsom is gyümölcs, úgyhogy majd lesz sós reggelim (sós-borsos paradicsom).
Tegnap megint esett a hó, de ma elolvadt :(

1 megjegyzés:

Hugi írta...

Sziasztok!!!
Vár Rátok valami nálam :)
http://papazsiroskenyer.blogspot.com/2012/02/jon-mar-tavasz.html

Üdv, Hugi