2012. június 7., csütörtök

A királyi család

Június 5-én volt II. Erzsébet királynő hivatalos születésnapja. És ezen a hétvégén ünnepelte az ország és a nemzetközösség országai a Királynőt, aki immár 60 éve uralkodik a világ egyik legnagyobb hatalmán.

Országszerte egész évben zajlanak programok a gyémánt jubileum égisze alatt, de a fő programok a múlt hétvégén történtek. Alább kis ízelítő, hogy miken vehettek részt az emberek. 
Június 2-án a Királynő tiszteletét tette az epsomi derbin. 
Június 3-án Nagy Jubileumi Ebéd került megrendezésre országszerte, aminek lényege, hogy az emberek megismerjék egymást. Bárki rendezhetett utcai partit, amit egy weboldalon közzétett, és bárki csatlakozhatott hozzájuk. 
Ugyanezen a napon látványos hajóparádé vonult le a Temzén.
Június 4-én a BBC a Buckingham Palota előtt óriási koncertet szervezett, természetesen ingyen. Olyan énekesek tisztelegtek a Királynő és a monarchia előtt, mint Tom Jones, Elton John, Kylie Minogue, Paul McCartney, Stevie Wonder, vagy a fiatal előadók közül Robbie Williams, Gary Barlow. A királynő és a királyi család külön páholyban élvezte az előadást. 
Június 5-én a Szent Pál Székesegyházban hálaadó istentisztelet zajlott a királynő és a királyi család tiszteletére. (ti. az anglikán egyház feje a mindenkori uralkodó)
 
Fülöp, Edinburgh hercege (a királynő férje) sajnos nem tudott részt venni az ünnepségeken, mert hétfőn kórházba szállították húgyúti fertőzés miatt. 
Ugyanakkor a mai bulvárújság azt írja, hogy Kathrine Middleton kismama. Gratula nekik! 

Öröm volt hallani a sok - sok embertől, hogy mennyire szeretik a királynőt, hogy mennyire büszkék britnek lenni. Irigyeltem őket, hogy a királynő léte mennyire összetartja a nemzetet és a nemzetközösséget, mert ez az, ami a magyarokból hiányzik.
 

Nincsenek megjegyzések: