2012. szeptember 16., vasárnap

A szellemek hónapja és egyéb más nemzeti ünnepek

Szingapúrban több vallás is megfér békében egymással - a legtöbben buddhisták, őket a muzulmánok, a keresztények és végül a hinduk követik. A legtöbb nemzeti ünnep vallási és természeti eredetű. Azokat az ünnepeket, amelyek vasárnapra esnek,  hétfői szünnap követi.
2012-ben a következők a nemzeti ünnepek: 

Január 1 - Újév
Január 23-24 Kínai újév. A Kínai újév 42 napos ünnepségsorozat. A kínai városrész (Chinatown) ünnepi díszbe öltözik, mindenütt tűzijátékok durrognak, mindenütt táncolnak és zenénlnek az emberek. 
Április 6 - Nagypéntek
Május 1 - A munka ünnepe 
Május 6 - Vesak, buddhista ünnep. Vesakkor Buddha életét ünneplik a hinduk. Az ő emlékére és tiszteletére a lelkek szabadságát szimbolizálván, és a szútrákat segítvén madarakat eresztenek szabadon. 
Augusztus 9 - Nemzeti nap (Szingapúr szülinapja)
Augusztus 19 - Hari Raya Puasa 
Október 26 - Hari Raya Haji
November 13 - Deepavali. Hindu fesztivál - Kis Indiában (Little India) az utcákat lampionokkal díszitik fel az emberek, a templomokat ünnepi díszbe öltöztetik. A Deepavali a fények ünnepe. 
December 25 - Karácsony

A múlt héten épp medencében áztatván habtestem azt vettem észre olvasás közben, hogy hirtelen semmit nem látok, mintha nagyon - nagyon koszossá vált volna hirtelen a szemüvegem. Aztán néhány perc múlva eltűnt. Zoli este kérdezte meg, hogy nem éreztem-e a füstöt délután. Ekkor világosodtam meg, hogy nem koszos lett a szemüvegem, hanem minden füst volt odakinn. El is mondta Zoli, hogy most van a Szellemek hónapja, amit Szingapúrban is követnek a mélyen vallásos emberek, de inkább Malajziára jellemző ez az ünnep. És hogy miért is volt füst? Mindjárt megtudjátok!

A Szellemek ünnepe minden évben augusztásban és szeptemberében zajlik. A kínaiak hiszik, hogy a halottak lelke ekkor kóborolnak a Felvilágon. Ilyenkor füstölőket gyújtanak az utcákon a járdék mellett, hogy azok illatával távol tartsák a kóborló szellemeket. A Szellemek fesztiválját (másnéven Éhes szellemek festiválja) a kínaiak nemzeti ünnepe, a hetedik lunáris hónap 15. éjszakáján kezdődik a kínai naptár szerint - ez a Szellemek napja. Az ezt követő hónapban - a hagyomány szerint - az elhunytak szelleme, az őseink szellemei mind-mind feljönnek az élők közé az alvilágból. Ilyenkor az élők feladata ételt adni (mintegy áldozás) nekik, imádkozni értük. Az országban mindenütt füstölőket égetnek az emberek. De nemcsak füstölőket égetnek, hanem papírokat is. Ezek a papírok lehetnek sime szórólapok, ám a nagyon vallásosak pénzt vagy ruhát égetnek áldozatul. És itt jön be a képbe a kereskedelem és a leleményesség: a boltokban lehet kapni úgynevezett Szellemek fesztiválja készletet, amiben papírból és papírmaséból készült ruhák, pénzek, díszek, ékszerek vannak, és ezeket lehet elégetni áldozatul az eltávozott lelkeknek. A családok asztalánál üres helyre húsmentes ételeket kíszetenek áldozatul az eltávozott ősök szellemének. Mindezeket az áldozatokat azért ajánlják fel az emberek, hogy távol tartsák maguktól az év többi napján a szellemeket. 



Nagyon érdekes látvány a városban közlekedvén, hogy mindenütt égetnek az emberek, minden kereszteződés füstöl.

Nincsenek megjegyzések: