2012. október 12., péntek

Szusiságok :D

Korábban már írtunk az itteni étkekről, a gyümölcsökre, a készételekről, az újdonságokról... Azt hiszem, egyértelmű, hogy nálunk a gasztronómia, a gasztrománia előkelő helyen áll (lelkünkhöz hasunkon keresztül vezet az út)... Ha 3 hónappal ezelőtt valaki azt mondja nekem, hogy imádni fogom a szusit, a szasimit, a nigirit, akkor első körben a szótárhoz ugrok, vagy a guglihoz (mert a gugli jó barátunk) és megkeresem, hogy mik is ezek. Nagyon sok típusa van a szusiknak, de most csak azokra térek ki, amiket már megismertünk.

A szusi főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri herkentyűvel. Több formában készítik; a száraz, préselt alga lapo kba (nori) tekert változata a makisusi, a kis tekercske a nigiri, a nyers hallal készült falatkák pedig a szasimik. A mai japán szusi már nem sokban hasonlít a hagyományosra. Eredetileg csak a halat fogyasztották el, a készítéséhez használt rizst eldobták. A mai változatot, amit világszerte szusiként ismernek, a  gyorsételek egyik korai változata. Az autentikus szusihoz a rizst erjesztik, ám a maiban rizst nem erjesztik, így gyorsan elkészül, és kézzel is könnyen elfogyasztható. 
A nigiriszusi  rizsből formált ovális gombóc, amit kézzel formáznak, és rendszerint feltét, illetve wasabi kerül rá. A feltét rendszerint hal (lazac, tőkehal, tintahal, tonhal) vagy egyéb tengeri herkentyű (polip, rák). Bizonyos feltéteket vékony noricsíkkal rögzítenek a rizshez, ezek közé tartozik a tintahal, az angolna, a polip és az édes rántotta. Egy adag szusiban a felsorolt feltétek közül mindig csak egy szerepel. A gunkanmaki a nigiriszusi egy fajtája: ovális, kézzel formált rizsgombóc, amit noricsíkkal kötnek át, mert belsejében lágy vagy apróra vágott töltelék található, például kaviár, osztriga, majonézes kukorica vagy épp fürjtojás. 
A makiszusi henger alakú, készítésekor a rizst és tölteléket leggyakrabban nori lapba tekerik. A tekercset hat-nyolc szeletre vágják fel. Leggyakoribb fajtái: a futomaki, ami noriba tekert vastag tekercs, 3–4 cm átmérőjű is lehet. Két-háromféle töltelék található benne, ezeket úgy válogatják össze, hogy ízben és színben is kiegészítsék egymást. Gyakran vegetáriánus, de  előfordul kaviárral vagy apróra vágott tonhallal töltve is.
A hoszomaki noriba tekert vékony tekercs, kb. 2 cm átmérőjű. Rendszerint egyfajta tölteléke van, gyakran tonhal, uborka. Egy fajtája az uborkával töltött kappamaki. Hagyományosan nyers hal és más fogások közt eszik, hogy a fogások íze elváljon egymástól. A nyers tonhal töltelékű tekkamaki n a hoszomaki egy fajtája. Az uramaki közepes méretű tekercs, legalább kétféle töltelékkel. Ennél a rizs van kívül és a nori belül: a tölteléket körbeveszi a nori, ezt a rizs, ezen pedig külső borítás, például szezámmag van. Különféle töltelékkel készíthető, például tonhallal, rákkal, avokádóval, majonézzel, uborkával, répával. 

A közelben két nagy szupermarket van, ahol lehet szusit kapni. Arra már rájöttünk, hogy későn kell menni, mert záráshoz közeledvén leárazzák a szusikat. A szusi mindig friss kell, hogy legyen, el kell hogy fogyjék. Ezért járunk este 7-8 körül a boltba vacsoráért.  Azt mondják, hetente kétszer kell, hogy egyen halat az ember gyerek, hogy egészséges maradjon... Hát mi eszünk  - ha rajtam múlna, akár minden este is, mert ezek a falatkák.. ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ, egyszerűen fantasztikusak! A friss nyers hal (lazac, tonhal, polip, rák) - egyszerűen megbolondulok értük! 

Ami mókás az az, hogy a halászlevet nem szeretem, már a szagát sem bírom, a füstölt lazacot is kihagyom életemből - így meg... Imádom :D Úgyhogy reménytelen szusifogyasztókká váltunk, főleg mert itt nemcsak a megfizethető, hanem az olcsó kategóriába esik.



Nincsenek megjegyzések: