
A szusi főtt, ecetes rizs, amit leggyakrabban hallal vagy más tengeri herkentyűvel. Több formában készítik; a száraz, préselt alga lapo kba (nori) tekert változata a makisusi, a kis tekercske a nigiri, a nyers hallal készült falatkák pedig a szasimik. A mai japán szusi már nem sokban hasonlít a hagyományosra. Eredetileg
csak a halat fogyasztották el, a készítéséhez használt rizst eldobták. A mai változatot, amit világszerte szusiként ismernek, a gyorsételek egyik korai változata. Az autentikus szusihoz a rizst erjesztik, ám a maiban rizst nem
erjesztik, így gyorsan elkészül, és kézzel is könnyen elfogyasztható.

A makiszusi henger alakú, készítésekor a rizst és tölteléket leggyakrabban nori lapba tekerik. A tekercset hat-nyolc szeletre vágják fel. Leggyakoribb fajtái: a futomaki, ami noriba tekert vastag
tekercs, 3–4 cm átmérőjű is lehet. Két-háromféle töltelék található
benne, ezeket úgy válogatják össze, hogy ízben és színben is
kiegészítsék egymást. Gyakran vegetáriánus, de előfordul kaviárral vagy apróra vágott tonhallal töltve is.
A hoszomaki noriba tekert vékony
tekercs, kb. 2 cm átmérőjű. Rendszerint egyfajta tölteléke van, gyakran
tonhal, uborka. Egy fajtája az uborkával töltött kappamaki. Hagyományosan
nyers hal és más fogások közt eszik, hogy a fogások íze elváljon
egymástól. A nyers tonhal töltelékű tekkamaki n a hoszomaki egy fajtája. Az uramaki közepes méretű tekercs,
legalább kétféle töltelékkel. Ennél a rizs van kívül és a nori belül: a
tölteléket körbeveszi a nori, ezt a rizs, ezen pedig külső borítás,
például szezámmag
van. Különféle töltelékkel készíthető, például tonhallal, rákkal,
avokádóval, majonézzel, uborkával, répával.

Ami mókás az az, hogy a halászlevet nem szeretem, már a szagát sem bírom, a füstölt lazacot is kihagyom életemből - így meg... Imádom :D Úgyhogy reménytelen szusifogyasztókká váltunk, főleg mert itt nemcsak a megfizethető, hanem az olcsó kategóriába esik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése