2013. június 20., csütörtök

Nyaraltunk (ismet)



Nemreg vendegeink voltak, kozel egy honapig voltak nalunk. 
Voltunk nyaralni, ami kulon orom, es hosszu tervezest - szervezest igenyel, a nagy szerencse mellett, ugyanis nekem kotott szabim van. Ehhez kell mindent igazitani - vendeglatast, nyaralast, szorakozast, utazast. 
Hat, ehhez igazitva majus vegetol junius vegeig voltak vendegeink, es kozben eljutottunk egy tiz napos Vietnam - Kambodzsa korutra. 

Elso allomasunk Hanoi varosa, Vietnamban.  Hanoi tobb, mint ezer eves tortenelme alatt tobbszor volt Vietnam fovarosa. Tobbszor volt kinai megszallas alatt, megszalltak a franciak is egy idoben, aztan Amerika is, de mindent tulelt. 

Nevezetessegei az operahaz, a Ho Si Minh-mauzoleum, a  Nemzeti Történelmi Múzeum, a Forradalmi Múzeum, a Nemzeti Szépművészeti Múzeum, az Irodalom Temploma, az Egyoszlopos Pagoda, Hanoi Zászlótornya, a Vizi babszinhaz. 

Hanoi lakoinak szama kozel 4 millio - ez Vietnam masodik legnagyobb lakossagu varosa Saigon, a fovaros utan; am a legnagyobb teruletu varos. A varos teruletenek 7%-at teszi ki az uthalozat - ami azt jelenti, hogy orasi a forgalom, ha dugo van, akkor az nagy dugo. Az emberek szegenyek, ebbol kifolyolag keves autot lattunk az utakon. Kozlekedesi szabalyok vannak - de senki nem tartja be (legalabbis igy meselte Tuan, az idegen vezetonk), nem ritkan lattunk 4-5 fos csaladokat kis robogon utazni. A sok motor miatt a szmog nagyon magas, utolag azt mondom, vihettunk volna magunkkal nehany maszkot.
Megerkezesunk estejen a Vizi babszinhaz eloadasat tekintettuk meg egy finom vacsora utan. 
A masodik napon  Ho Si Minh mauzoleumat neztuk meg - kivulrol. Tobb kilometeres sorba nem szivesen alltunk be a 7876554 fokos melegben, inkabb a kornyek egyeb latnivaloit neztuk meg, mint pl. Ho Si Minh apo lakohazat, az autoit, a halas tavat, a kozeli Egyoszlopos Pagodat es az Irodalom Templomat. Mind - mind gyonyoru volt, es alomszep, es ... :) 
Visszaterven arra, hogy az emberek nagyon szegenyek, a mi (akar magyar, akar szingapuri oldalrol) szemunkkel olcso minden. Az alku kotelezo, ha szerencses es fifikas vagy, a kikialtott ar negyedeert megkapsz mindent. Ha Zoli alkuszik, akkor otodeert is :) 
A ket szmogos nap utan  jol jott a Hoa Lu-i es Tam Coc-i kirandulas. 
Hoa Lu Vietnam osi fovarosa, mintegy 90 km-re delre fekszik Hanoitol.  Sziklak veszik korul harom oldalrol, amik tokeletes vedettseget szolgaltak a regi idokben. Templomok, szentelyek, palotak talalhatok a varosban mindenfele. A latnivalok a Le Dai Hanh tempmlom, a Nhat Tru Pagoda,
a Nhat Tru templom es pagoda es a Thien Ton barlang.


A Tam Coc kifejezes jelentese: harom barlang. Kis ladikokkal a Ngo Dong folyon, rizsfoldek es meszko sziklak kozott mentunk, 3 barlangon keresztul. Erdekes latvany volt, ahogy labukkal hajtottak a helyiek a kis ladikokat. Ami negativum az az, hogy a helyiek igen eroszakos egy nepseg. Volt lehetoseg (termeszetesen arany arban) feluton uditoket venni. Anyaval egy hajoban ultem (hehe, milyen jo hasonlat), es a mi hajtoink jeleztek, hogy nagyon szomjasak, es vegyunk nekik uditot. Mondtuk, nem-nem, van nalunk sok viz, adunk azt. Erre letettek az evezot, hogy marpedig ok nem mennek tovabb (vissza a kikotobe), amig nem veszunk nekik valamit. Nem volt mit tenni, vettunk nekik inni - amit termeszetesen nem ittak meg -, de nem kaptak borravalot, pedig akartunk adni, mert egeszen eddig a vasarlos pontig kedvesek voltak. Ez tenyleg rosszul erintett minket. Azt azert be kell vallani, hogy a latvany, a barlangokon keresztulcsonakazni megert minden penzt, es orok elmenyekkel gazdagodtunk. 







Ket es fel nap Hanoi utan Ha Long obolbe mentunk egy 2 napos hajokirandulasra. A Ha Long-obol 1994-ben az UNESCO termeszeti vilagoroksegi helyszinei koze tartozik. A Vietnami obolben talalhato, rengeteg szigettel korulzart terulet. A szigetek nagy resze lakatlan, tobb szaz meter magas a legtobbjuk; novenyzet, a nagyobb szigeteket dzsungel boritja. A legenda szerint az obol a tengerhez kozeli hegyekben elo sarkany kozremukodesevel jott letre. Amikor a sarkany aparthoz szaladt, farkaval mely barazdakat huzott a foldbe, amit elarasztott a tenger, miutan a sarkany a vizbe merult. Az idojaras es az ar-apaly valtakozasa barlangokat alakitottak ki - mi is atmentunk egyen, es hat igen nagy harc volt visszamenni rajta, ugyanis jott a dagaly, es nem akart minket kiengedni! 
A kikotobol egy kis hajo vitt at minket a nagy hajora. Gyonyoru volt a hajo, maximalisan felszerelt, a szemelyzet pedig egyszeruen tunderi. Egyikunk sem mondana profinak oket, mert igenis tortentek apro malorok es gixerek, ugyanakkor tunderiek, kedvesek, kozvetlenek, segitokeszek is voltak, ugyhogy a maximalis 10 pontbol 11-et adunk nekik.

Az elso este finom vacsora utan tangram jatekkal szorakoztunk, majd mindenki ment nyugovora. Alig vartam mar, ugyanis a kikotobe Hanoibol kozel 3, de inkabb 4 ora volt az ut, es en sajnos hanyos-rosszullevos autoban utazo vagyok (altalaban csak autoban es buszon, egyeb utazasi eszkozon tunetmentes). Preventiv jelleggel mar indulas elott belottem magam gyogyszerrel, ugyhogy meg a hajon is mozgott minden korulottem, alig vartam hogy aludhassak. 
Masnap egesz napos hajokirandulasra mentunk, kajakoztunk barlangon at, usztunk obolben, aludtunk fedelzeten, igazgyongy-farmot latogattunk meg... Es Zoli keszulodott valamire... 
Tehat a hajos kirandulas soran sok-sok szikla megcsodalasa utan egy obolben  horgonyozott le a hajo, es kenuba ultunk. Zoli meg sosem kenuzott, en eletemben ketszer vagy haromszor, a legutobbi is evekkel ezelott volt, mentomellenyt nem kaptunk, ugyhogy felelemmel tele voltunk. Egy barlangon atevezven kis obolbe kerultunk, ami alomszep volt. Aztan vissza kellett menni, es jott a dagaly... Mi, puhanyok vert es verejteket izzadva jutottunk keresztul a barlangon. Utana finom ebed vart a fedelzeten friss tengeri herkenytukbol, csirkebol, zoldsegekkel. Delutan esett az eso, nem voltak szep fenyek, am pont emiatt, kulonleges kepeket csinalt Zoli(m).  Keso delutan igazgyongy - telepet latogattunk meg. Megsajnaltam a kagylokat, akiket mestersegesen megtermekenyitenek, majd egy dobozba raknak, es az a dolguk, hogy eveken keresztul az a belejuk rakott idegen anyagot novesszek, majd kirantsak oket a vizbol, felbontsak oket, hogy van-e bennuk valami vagy nincs, majd pedig eladjak vacsoranak. Greenpeace hol vagy?????!!! Kialtottam magamban, hiszen ez tomeges allatgyilkossag, vagy nem?
Masnap reggel elkoszontunk az Oboltol, es Zoli elvarazsolt. A fedelzeten elmeselte, hogy az ejjel uszott a tengerben, es talalt egy gyurut, amit nekem ad(na), ha elfogadom. Elfogadtam, ami azt jelenti, hogy el vagyok jegyezve :) Ennel szebb lanykerest senki nem almodhat maganak,  arrol nem is beszelve, hogy ennel jobb embert, mint a Zoli, senki ne is almodjon maganak, mert Zoli az egyetlen, megismetelhetetlen, egyedi, es az ENYEEEEEEEEEEEEEM!

Nincsenek megjegyzések: