2012. február 21., kedd

A diétánk...


Kitartunk... Gyümölcs napon éhezünk és szenvedünk... Ez embertelen! Egész nap csak sósat és szilárdat kívánunk... Sósra megoldás a sós-borsos paradicsom, szilárdra az egy marék mag. Ettől függetlenül éhezünk. "Szerencsére" szerdánként már nem főz Heston barátunk és a tesók sem (a Heston és a tesók szavakra klikkelve receptoldalakra ugorhattok) - ezt bánom, mert hiányoznak, de gyümölcs nap végén ezt nézni kínszenvedés...
Ami még nehéz, hogy vannak megszokott dolgok az étkezés terén: husihoz köret, sajt rántva, szendvics (hússal, sajttal, zöldséggel)... Ezek most nincsenek - rántott sajt és rántott ételek tényleg nincsenek, mert a rántás keményítős, a sajt és a hús pedig fehérje. A fishandchips nagy szívfájdalom. De legalább a negyedén túl vagyunk...

Na, ennyit a szenvedésről, mert ugye van sok jó dolog is! És azt hiszem, eredmény is: a ruháink bők ránk! Legalábbis úgy érezzük :D Mivel nincs mérlegünk, így csak az érzetet tudjuk megosztani veletek. Csökkent az étvágyunk. Kevesebbet költünk kajára, ami szintén nem elhanyagolható szempont. Új ízeket ismertünk meg, többek között a nálam nagy favorit fűszeres céklalevest (majd alább mesélek róla) és noodle levest, ami szénhidrát napi étek.

A fűszeres céklaleves elkészítése pofon egyszerű.
Hozzávalók 2 főre:
2 kicsi cékla - hasábra vágva
2 kicsi burgonya - hasábra vágva
2 szál répa - cc. hasábra vágva
2 közepes fejű gomba - laskára vágva
1 szál halványító zeller - hasábra vágva
1 szál póréhagyma - hosszában vágva
3 cm gyömbérgyökér - felvágva, nem aprítva!
ízlés szerint chilli paprika - apróra vágva
húslé
só, bors
citromlé
Az elkészítés egyszerű:
A forró húslébe beleteszem a felvágott céklát, burgonyát, répát, majd amikor félig megpuhult, hozzáadom a gombát, a zellert, a póréhagymát, chilli paprikát, a gyömbérgyökeret, és ízlés szerint sózom-borsozom-citromlézem. Addig főzöm, míg megpuhulnak a zöldségek és forrón tálalom. A leves íze - színe - illata mennyei! Aki megcsinálja, evés közben figyelje meg a zellert - gyönyörű látvány lesz! Téli napokra ajánlom elsősorban, rengeteg energiát ad e leves. Alig várom, hogy keményítő nap legyen és újra megcsinálhassam!
A keményítő napban az a legjobb, hogy rengeteg főzeléket ehetünk - jajj de imádom őket, legyen szó babról, krumpliról, sárgaborsóról vagy sima borsóról! Kukorica liszttel készítjük a rántást hozzá, így most már teljesen keményítő-kompatibilis az étek :D

Fehérje napon a túró, a sajt és a husi a menők nálunk. Meg a csirkeszárny-leves zöldséggel - ez egyébként multifunkcionális étek, mert a husit belőle fehérje napon esszük meg, a zöldségeket pedig keményítő napon.
Szombaton hústortát készítettem. Nagyon egyszerű megcsinálni, meg is osztom veletek. Tehát a hústorta hozzávalói 2 személyre:
2 db csirkemell kockákra vágva
1 db póréhagyma felkarikázva
30 dkg reszelt sajt (elég nagy lukú reszelőn lereszelni, és lehet több sajt is)
szalonna
só, bors, zöld fűszerek
Elkészítés:
A felkockázott csirkemellet ízlés szerint fűszerezve megpirítom kis olajon, majd félreteszem, hogy lehűljék. Egy tortaformát kibélelek a szalonnával úgy, hogy a szélén túl lógjon. Amikor ez kész, egymásra rétegezem a csirkét, a reszelt sajtot és a póréhagymát úgy, hogy a tetejére sajt kerüljön, majd beterítem a lelógó szalonnával (esetleg a tetejére még teszek szalonnát). 180-200 fokon sütöm addig, míg a szalonna megpirul, a sajt megolvad. Friss zöld salátával tálalom (és nem krumplival, ahogy szeretném, mert a hústorta fehérje, a krumpli pedig keményítő).

Szénhidrát napon mindig tésztát eszünk így vagy úgy. A paradicsomos tésztát már kezdjük unni, most újdonságokat keresünk. Egy blogon olvastam a tormaszószos tésztát, de itt nem lehet tormát kapni sehol, úgyhogy majd otthonról kell beszerezni / beszereztetni. Ellenben van egy fincsi kelt tésztás csiga receptünk, amit mindig máshogy töltünk meg a pillanatnyi hangulatunk és szekrénytartalmunk szerint. Nem szeretek tésztát gyúrni, de a cél szentesíti az eszközt. Volt, hogy már töltöttük meg kakaóval, olivás-paradicsomos kencével, paradicsomos gombás kencével, és még a terveim között szerepel a kókuszos kenés. Még egyéb ötleteket várok töltelékre vonatkozóan, ami tejtermék-mentes! Ezt is megosztom veletek - mármint csak a tésztát. Tehát, a hozzávalók:
25 dkg liszt
2-3 dkg élesztő (mert megint van ám élesztőnk) - ha nincs, akkor 1/2 csomag száraz élesztő
1,3 dl langyos tej
1/4 ek só
1/2 tk cukor
1/2 olaj vagy olvasztott margarin
Elkészítés:
A langyos tejben feloldom a cukrot és belekavarom az élesztőt, és hagyom kb. 10-15percig. A lisztet megmelegítem és elkeverem a sóval, hozzáadom a zsiradékot és gyúrás közben lassan hozzáadom az élesztős tejet, hogy könnyű tésztát kapjak. A tésztát egy órán át letakarva meleg helyen pihentetem. Közben elkészítem a kívánt töltetet. A tésztát vékonyra kinyújtom, megkenem a szósszal és szorosan feltekerem. Egyforma nagyságú csigákra vágom és szilikon formára teszem. Tojás sárgájával megkenem a tetejüket, és 180 fokon előmelegített sütőben 25-30 percig sütöm. Jó étvágyat kívánunk hozzá!

Hát így állunk a diétával.....

A hó elolvadt, a szél még mindig fúj... A múltkori döglött galambunk mellé a hétvégén egy "döglött" gyerek krokodil társult, amiről később kiderült, hogy csak a szomszéd gyerekek játéka.
Múlt héten egy képzésen voltam, erről majd írok bővebben.

Nincsenek megjegyzések: